BESAT: Rejs tilbage til 1943

Mød familien Hansen og hushjælpen Gerda i besættelsestidens Esbjerg.

Vi lader dig rejse tilbage til besættelsestiden i Esbjerg, så du kan opleve, hvordan hverdagslivet i krigens skygge var, og hvilke pinagtige dilemmaer man pludselig kunne befinde sig i.

Så realistisk er udstillingen ”BESAT – Esbjerg 1943”, at  du kan gå rundt i datidens typiske dagligstue, køkken og vaskerum og videre ud i baggården eller en tur i tilflugtsrum.

Et kælderrum gemmer på en ganske særlig oplevelse, men det finder du ud af.

Når du er trådt ind ad døren til udstillingen og tilbage til dengang, står familien Hansen og hushjælpen Gerda parat til at modtage dig og fortælle lidt om sig selv, og hvad der venter dig undervejs.
Udstillingens hovedpersoner står lyslevende for dig, og i de forskellige rum lærer du dem bedre at kende enkeltvis.

Det viser sig, at de alle går og grubler over svære, personlige spørgsmål.

Hvad skal de gøre?

Familien Hansen fortæller dig selv om deres dilemmaer og udstillingen klæder dig på til at tage stilling.

Arbejdspladser eller boykot?

Fiskeeksportøren Jørgen Hansen grubler over, om han skal blive rig og skaffe arbejdspladser til Esbjerg ved at gøre store forretninger med tyskerne.

Sortbørs eller ej?

Som husmor er Inge Hansen fristet til at gå på sortbørsen og købe ind til sit sølvbryllup uden om rationeringen, selv om hun udmærket véd, hvor ulovligt og moralsk forkasteligt det er.

Farlig modstand

Teenagesønnen Jens har en dyb hemmelighed: Han er involveret i modstandsbevægelsen. Men skal han gå mere aktivt ind i kampen mod besættelsesmagten til endnu større fare for sig selv og for landet?

Kærligheden

Gerdas dilemma gælder hendes forhold til en tysk soldat. Der bliver set med foragt på danske piger, der går med tyskere. Men Heinz er jo så sød - så galant.

Udstillingen er opbygget i en vekselvirkning mellem interiører, hvor du møder familiens Hansens medlemmer, og rum “bag kulisserne”, hvor familiens problemer under besættelsen i Esbjerg bliver belyst fra flere sider.

Filmen "Esbjerg under besættelsen"

Hver time klokken hel viser vi film på det store lærred i baggården.

Den varer 9 minutter.