Agnete Brinchs soloudstilling viser portrætter af kvinder både fra nutidens Esbjerg og Esbjergs historie, som spotlyset ellers ikke rammer normalt.

Esbjergs historie fortælles ofte med udgangspunkt i byens mænd, havnearbejderne, fiskerne og oliepionererne, men kvinderne var der også og løste fx som udearbejdende problemet med byens mangel på arbejdskraft, ligesom kvindernes indsats for at få familierne til at fungere, for at skabe uddannelser og deres evne til at organisere sig, skabe nye netværk og virksomheder fortjener fokus.

Agnete Brinch har siden 2015 arbejdet med udgangspunkt i et ønske om at give kvinderne en plads i historien

”Jeg fortæller om de anonyme kvindeskikkelser, der fik den voksende by til at hænge sammen - kvinder, der var og er limen i vort samfund. Disse kvinder skal synliggøres.”

Kunstneren trækker linjen op til i dag og har derfor malet portrætter af både afdøde og nulevende kvinder, lige som typiske historiske kvinde-funktioner også er med.

Vi har fyldt vores store hal ovenfor trappen med Agnete Brinchs portrætter af spændende kvinder og giver gæsterne mulighed for at dykke ned i kvindernes historie via deres smartphone og en QR-kode, som nemt kan scannes.

Hvem er de portrætterede på Esbjerg Museum?

• Rav-Sine - Hansine Jessen, ravsliber
  • Maren Kirstine Rasmussen, rengøringskone, vågekone, hjemmesyerske, Poul Nyrups farmor
  • Yildiz Akdoga, politiker, forkvinde for Kvinderådet, Cand.Scient.Pol.
  • Stephanie Lose, formand for Regionsrådet i Syddanmark, Næstformand i Danske Regioner, Næstformand i Venstre
  • Gertrud Kirk Simonsen, bankrådgiver, ophavskvinde til lån med sikkerhed i fiskekvoter
  • Vera Mou, slagterkone og iværksætter
  • Susanne Hessellund, helikopterpilot, ejer af Belair Aviation
  • Karin Schwarz, politiker, taekwondokæmper
  • Hanne Meyer, ildsjæl, formand for Teater- og Musikvennerne, fhv. rektor for pædagogseminariet
  • Karen Johanne Nielsen, oversygeplejerske, foregangskvinde for indførelse af den teoretiske uddannelse af sygeplejersker udenfor hovedstadsområdet
  • Heda Lyngbo, skrivende
  • Nicoline Kristine Larsen, teglværksarbejder og sandormegraver

Flere kvindeportrætter

Ud over de konkrete kvinder udstiller Agnete Brinch som sagt også billeder som sætter fokus på vigtige kvinde-funktioner. Heriblandt "Ormegraverne", som danner udgangspunktet for udstillingens plakat og også kan købes som plakat i vores butik.

Udstillingen er lavet i samarbejde med Musikhuset Esbjerg og Esbjerg Kunstmuseum, som også lægger lokaler til en række portrætter. De centrerer sig om kvinder fra hhv. musikkens og billedkunstens og scenekunstens.

Udstillingen kan opleves til og med 26. februar og er formidlet på dansk og engelsk.

Farewell II

Figurehead, Fight for your dearest