inden 14. marts 2021

Alle med lyst til at gå på opdagelse i byen og med lyst til at hjælpe os med vores nye udstilling om Esbjergs bygningskultur opfordres til at finde blyanterne, kameraet eller mobilen frem og finde fine/sjove/skæve eller mærkelige detaljer på huse og bygninger - fx i vinterferien. Vi sætter en præmie på højkant.

Der er blevet talt meget om, hvordan bygningerne i Esbjerg skal se ud. Men hvad er det egentlig for en by, vi bor i, og hvad er særligt ved den måde byen og dens bygninger har udviklet sig på?

I foråret 2021 sætter Esbjerg Museum fokus på bygningerne i Esbjerg og fortæller om, hvorfor byen ser ud som den gør.
Hvad man har ment om byens udseende igennem tiden, og hvad man skal kigge efter, hvis man vil gå på opdagelse i byens særlige historie?
Og så stiller museet spørgsmålet: Hvilken by ønsker I - esbjergenserne - i fremtiden?

Se byen og dens detaljer
Alle byer har deres egen historie, og det er både tilfældigheder og som regel en del planlægning, der har formet deres udseende.
Esbjerg rummer utallige bygninger fra ”pionértiden” - byens første 40 år, hvor man byggede en stor del af de bygninger, vi i dag opfatter som typiske for Esbjerg.

Esbjergs indre by er karakteriseret ved den historicistiske bygningsstil, en bygningsstil, som har hentet inspiration fra hele Europa, bl.a. storbyerne Paris, Rom, Athen m.fl.
Her har både bygherrer og planlæggere fundet inspiration og skabt grundlaget for den mangfoldige bygningsarv som Esbjerg er så rig på.
Bygningerne i byen er udstyret med udsmykkede bygningsdele som fine gamle fyldningsdøre, ruder i alle farver.
De er bygget af røde mursten, har tegl- eller skiffertage og gavle og facader med mange detaljer.

Hvis man også skærper blikket og går på opdagelse i bygningernes facader, kan man opdage endnu flere enkeltheder, som fortæller om bygningskultur gennem tiden. Facader med detaljer, der stikker ud, som man kan røre ved, fx mursten, der skaber mønstre, rosetter og relieffer, der giver huset karakter.

Hvis man kigger op mod himlen og ned langs byens lige gader, vil man både opdage karnapper, altaner og kviste med udskårne mønstre og opdage byens mange tårne og spir. De blev opført på en tid, hvor enhver hjørnebygning med respekt for sig selv fik sit eget tårn.

Hjælp os på Esbjerg Museum!
Det er museumsinspektør Mette Slyngborg, som står bag udstillingen og hun håber, at I vil hjælpe til ”I udstillingen kaster vi historisk lys på den indre by, men vi vil også rigtig gerne have borgernes blik på byen og deres lokalområde.
Derfor har vi har brug for esbjergensernes hjælp til at finde og fortælle om, de spændende detaljer, som omgiver os overalt i byen.”
Mette Slyngborg håber at både unge, ældre og familier vil tage på fotojagt eller vil tegne byens fine detaljer og dele resultatet med os på museet. ”I vinterferien er det jo oplagt at tage en tur ind i midtbyen – eller gå på opdagelse i sit eget kvarter og dér fotografere eller tegne en fin bygningsdetalje, man holder af”, fortæller Mette Slyngborg.

Hun lover, at alle billeder vil blive udstillet på Esbjerg Museums facebook-side og i forbindelse med den nye udstilling.

Konkurrence
Vi sætter en præmie på højkant. Den bliver udtrukket blandt alle bidragene, så husk at sikre dig, at museet kan komme i kontakt med dig enten via Messenger eller mail.

Alle bidrag afleveres i postkassen Nørregade 25 i Esbjerg eller sendes via Esbjerg Museums messenger eller på mail til konkurrence@sydvestjyskemuseer.dk
Skriv hvor motivet er fra og aflever dit bidrag senest den 14. marts, så deltager du i konkurrencen. Vinderen får direkte besked.