20. februar 19.30 af Anne-Sofie Lundtofte

Som 2-årig blev Ib Katznelson sendt til Ravensbrück-lejren med sin mor, og selvom han ikke husker noget, har han levet hele sit liv i KZ-lejrenes skygge.

Dobbeltforedrag:

IB KATZNELSONS HISTORIE OG NYT OM OKTOBER 1943
Onsdag 20/2 kl. 19.30
Esbjerg Museum, Ovenlyssalen (indgang fra Nørregade 25)
Pris: 50,- som betales ved indgangen.
Gratis for medlemmer af Esbjerg og Omegns Museumsforening og Det Antikvariske Selskab.

RUDOLF MILDNER – FRA AUSCHWITZ TIL KØBENHAVN
Aftenen indledes af Henrik Lundtofte, leder af Historisk Samling fra Besættelsestiden, der i kort form vil fortælle om sit arbejde med
en biografisk skitse af østrigeren Rudolf Mildner.

Han kom til Danmark fra en post som Gestapochef i det sydlige Polen og nådesløs dommer i Auschwitz. Men efter sin ankomst her til landet i september 1943 erklærede han sig imod en deportation af de danske jøder.
Foredraget vil kaste lys over denne gåde, ligesom Mildners videre karriere som organisator af Røde Kors og danske embedsmænds besøg i Theresienstadt i 1944 samt Mildners forsvinden efter 1945 belyses.

LAD HAM DØ
Der er efterhånden ikke mange nulevende, der har personlige erindringer om nazisternes koncentrationslejre. Det har aftenens hovedtaler cand.polit. Ib Katznelson strengt taget heller ikke, eftersom han kun var en lille dreng, da bl.a. han og hans mor blev taget af tyskerne i oktober 1943. Mor og søn blev senere på året sendt til Ravensbrück-lejren.

Her blev Ib så syg og afkræftet, at en medfange gav hans mor det barske råd, som er foredragets titel. Senere blev Ib og hans mor ført til Theresienstadt og var der, indtil de kom hjem i 1945 med de Hvide Busser. Men også uden at kunne huske noget har Ib Katznelson levet hele sit liv i KZ-lejrenes skygge.
Det kommer der en både rystende og lærerig fortælling ud af.